Mutfakta Pratik Bilgiler

  • Dondurucudaki etlerinizi sote veya ızgara yapmak istediğinizde, bir gece önceden dolabın alt kısmına indirmeniz gerekir. Aksi halde dondurulmuş ve tam çözülmemiş et zor pişecek ve sert olacaktır.!
  • İki çeşit tatlı kabağı vardır: Kestane ve bal kabağı . Kestane kabağı su çeker su salmaz ve pişerken lif lif dağılmaz. Bal kabağı su salar ve dağılma olasılığı yüksektir!.
  • Kabak mücver, Kabaklı börek veya kabak salatası yaparken: Kabakların dış yüzeylerini kullanın . Böylece kabak sulanmaz ve lezzeti daha güzel olur. İç kısımlarını da çorbalarda yada keklerde değerlendirebilirsiniz!.
  • Karnıyarık yada oturtma yapmak için patlıcanları kızarttığınızda yağlı kalmasından rahatsızsanız. Derin bir kabın içine ılık su koyun. Kızarttığınız her patlıcanı yağdan çıkarır çıkarmaz bu ılık suya batırıp 1 dk bekletin ve süzgece koyun. Tadından hiç bir şey kaybetmeyecek ve yağlı da olmayacaktır!
  • Kurabiyeleri kesmeniz gerektiğinde bıçak yerine Misina kullanınız. Böylece çok daha düzgün şekilli kurabiyeler elde edersiniz!
  • Makarnayı haşladıktan sonra suyunu çelik bir tencere boşaltıp dolapta bir gün saklayabilirsiniz. Bu besleyici sudan her çeşit çorba yapabilirsiniz. Tuz miktarına dikkat!!
  • Makarnayı haşlama suyuna tuzu, su kaynadıktan sonra ilave etmek gerekir. Çünkü tuzlu su geç kaynar!.
  • Makarnayı sıcak suya attıktan sonra ocağın altını kısmak değil açmak gerekir. Ağır ateşte pişen makarna lapa olmaya mahkumdur!.
  • Patlıcan kızartması yapmadan önce:Şekerli ve tuzlu suda 30 dk bekletirseniz, patlıcanlar yumuşamayacak ve yağ çekmeyecektir.
  • Pazarda yada markette sebze seçerken: Pırasanın beyazını, Karnabaharın çiçeklerinin sıkı olanını, Yeşil salatanın açık yeşil olanını seçmek gerekir!.
  • Tatlı için kabak alacaksanız tırnağınızı kabağa batırın. Kabağa tırnak işlemiyorsa o kabak iyidir!..
  • Sarmalık Lahana seçimi :

    * Sarmalık  lahana  iri olmalıdır.

    * Lahanayı elinize aldığınızda ve yapraklarına bastırdığınızda içi boş hissi  vermelidir. Yapraklar  birbirinden  ayrı olmalıdır.

    * Sert bir lahana ile yapılacaksa: İlk önce lahananın ortasını derince oyup, ters çevirerek derin bir tencerede haşlamalı, daha sonra yaprakları dikkatlice ayırıp  sarma  yapılmalıdır.

    * Damarlı sert lahanalar sarma için uygun değildir.

    * Haşlanmış  sarmalık lahanın üzerinde kalan sert damarlar sararken zorlanmamak için, el ile yada bıçağın sırtı ile ezilerek yumuşatılabilir.

    * Etli lahana sarması ufak olmaz. Aksine iç malzemesi bol koyularak kalınca sarılmalıdır.

    Sarmalık yaprak nasıl seçilir.

    *Bu yaprak  hem taze hemde salamura yapılmış halde satılır.

    *Taze yaprak alındığında derin dondurucuda yemeklik olarak ayırıp bekletebiliriz. Böylece tazeliği bozulmaz. Sarma yapacağınız  zaman çıkartıp sıcak suda bekletmek yeterlidir. Vakit varsa kendi halinde çözülmesi daha iyi olur. Salamura yaprakları kullanırken biraz sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır.

    *Tokat veya İzmir en iyi bilinen  yaprak çeşitleridir.

    *Yaprak seçerken açık yeşil olmasına, ince olmasına ve çok damarlı olmamasına dikkat edilmelidir.

    *Yırtık olmamalıdır.

    *Çok  girintili çıkıntılı olmamalıdır.

    *Etli yaprak  için ufak yapraklar,zeytinyağlı için biraz daha büyük yapraklar tercih edilmelidir

Sebzelerin kararmaması için:

  • Bakla ve ya taze fasulye gibi sebzelerin  kararmaması için öncelikle ayıklamadan önce soğuk suda yıkamalı sonrada tencereye koyduğunuzda asla karıştırmamalısınız.

  • Pilav yapmanın püf noktaları:

    *Pilavlık pirincin tanelerinin iri, kirli beyaz renkte ve üzerinde kırmızı çizgileri olmalıdır.

    *Pilavın tane tane olması için: pirinç bir süzgecin içinde soğuk su ile iyice nişastası gidene kadar iyice yıkanmalıdır.

    *Pilav mutlaka tereyağ ile olmalıdır. Sıvı yağda kullanılsa bir parça tereyağı  piştikten sonra üzerine konabilir.

    *Eğer ev yapımı et suyu kullanıyorsanız tereyağı yerine sıvı yağ kullanılmasını tavsiye ederim. Tabi et suyundaki  yağda göz önüne alınarak  yağ oranı ayarlanmalıdır.

    *Pirinci kavururken içine az tuz ilave edilmelidir. Böylece pirinçler kırılmaz ve tane tane olur.

    *Pişirme süresi boyunca tencerenin kapağını açılmamalı ve  karıştırılmamalıdır. Karıştırmak pirinçteki nişastayı ortaya çıkardığından pirinçler yapışır ve pilav lapa olur.

    *Pilav yayvan ve sığ bir tencere kullanılarak pişirilmelidir. Küçük tabanlı ve derin tencerelerde pişen pilav lapa olmaya mahkumdur.

    *Pilavın renginin beyaz olması için, pişirirken içine birkaç damla limon suyu sıkılabilir.

    *Pilava mutlaka sıcak su veya sıcak et veya tavuk suyu koyulmalıdır.

    *Pişen Pilav en az 30 dk  kapağı açılmadan  dinlendirilmelidir.

    *İçindeki buharı almak için kapağın altına beyaz havlu kağıt veya bayat ekmek  koyabilirsiniz. Gazete kağıdı  içerdiği  kimyasallar sebebi ile asla koyulmamalıdır.